Byens beste utvalg av briller gjennom 55 år

Tekst: Janne Vibeke Rosenberg
Foto: Ole Kristian Olsen

– Siden vi er en frittstående butikk, uten tilknytning til noen kjede, gir dette oss full frihet i forhold til valg av leverandører og vareutvalg. Våre kundeveiledere er de som håndplukker varene. Dette er et bevisst valg, da de sitter med mye kunnskap og møter kundene hver dag. Dermed vet de best hva kundene ønsker, sier Jørgen Jacobsen, daglig leder i Fana Optikk. I 1993 overtok han driften etter faren som startet familiebedriften for 55 år siden.
– Mine brødre og jeg vokste opp i butikken, men det var ingen selvfølge eller krav om at vi skulle overta. Da vi var yngre fikk vi prøve oss som ekstrahjelper i butikken. Senere opparbeidet vi oss kunnskap og interesse for faget, og nå er to av oss utdannede optikere, sier Jacobsen. 

Satser på skandinavisk design
Fana Optikk holder til i gågaten på Nesttun, og tilbyr alle tjenester innenfor faget. Dette omfatter synstest, linsekontroller, bedriftstjenester og hjelpemidler for spesielle synsbehov. De har også spesialkompetanse innenfor lupebriller; spesialbriller med forstørrende optikk som brukes av for eksempel tannleger, kirurger og gullsmeder. I følge Jacobsen kan de skilte med Bergens beste utvalg av briller, og de satser mye på skandinavisk design, spesielt fra Danmark. 
– For oss er det viktig å selge produkter vi liker selv og som vi kan stå inne for kvalitetsmessig. Vi tilbyr briller fra de store motehusene, men vi er tøffe nok til å si nei til nye kolleksjoner dersom vi ikke liker de. Kundene setter pris på at vi tar inn andre merker, gjerne fra mindre designere som man ikke finner andre steder. For eksempel har vi mye fra danske designere, som kan tilby briller av høy kvalitet og som er mer tilpasset det skandinaviske markedet, sier Jacobsen. Han understreker at hos Fana Optikk kan man stole på at man får ærlige tilbakemeldinger på om brillen passer deg eller ikke. 
– Ærlighet i salgsprossen er noe vi setter høyt. Briller er noe man skal ha i mange år, og det er viktig å finne den brillen som passer kunden best med tanke på ansiktsform, størrelse og farge. Det er her vår ekspertise kommer inn. Med optikere bak og kunde veiledere foran i butikken, har vi fagkunnskap både når det gjelder syn og tilpasning av brillen, sier Jacobsen. 

Tilbyr også fototjenester
Fana Optikk har også god kompetanse innenfor foto, bildeproduksjon og rammer. De er medlem av Norges største fotokjede; Elite Foto. I tillegg har de Bergens bredeste utvalg av kikkerter og teleskoper. Jacobsen forteller at de har gjort flere grep for å tilpasse seg en bransje som har gått mer og mer over til det digitale. Men de fremkaller også film, for fotoentusiastene som fortsatt bruker det. 
– Stadig flere vil ha egne bilder på veggene, så Elite Foto Nesttun satser mye på trykk av store bilder til lerret eller ramme. I tillegg lager vi bilder til album og rammer, fotobøker og fotokort i mange varianter. Kundene kommer med mobiltelefonen full av bilder, og kan bestille direkte fra denne. Elite Foto har også samarbeid med en rekke fotografer og kunstnere; fotokunsten deres lages hos oss på Nesttun. Bilder produsert i butikken henger i tusenvis av hjem, på arbeidsplasser og offentlige institusjoner.

Et nettverk som skaper nære relasjoner
Fana Optikk har vært medlem i Nordic Arena i fire år, og er svært fornøyd med nettverket.  
– Nordic Arena er et veldig gøy og sosialt nettverk, og det virker som at medlemmene der er oppriktig glade for å se hverandre når de treffes. Det skapes nære relasjoner, og dette liker jeg godt. Vi har fått noen nye kunder, men jeg må nok innrømme at jeg ikke har vært flink nok til oppsøkende salg innad i nettverket. Nå har vi fått en ny og ung butikksjef som skal få en mer aktiv rolle, og det tror vi vil gi gode resultater, sier Jørgen Jacobsen.